Academician Victor Toma

(1922-2008)

bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Academician Victor Toma (1922-2008) In ziua de 26 noiembrie 2008 s-a stins din viata Academicianul Victor Toma, parintele calculatoarelor electronice in Romania. Victor Toma a inscris numele Institutului de Fizica Atomica si al Romaniei in istoria tehnicii mondiale prin realizarea intre primele zece tari din lume si a doua dintre tarile socialiste, a unui calculator electronic.

Se face remarcat incă de la inceputul prestigioasei sale cariere stiintifice printr-o serie de realizari de exceptie in domeniul echipamentelor numerice de masurare a radioactivitatii si masuratori de timp, lucrari certificate prin brevete de inventie si rasplatite cu Premiul de Stat (1950) si Premiul Academiei Romane.

In 1956 savantul francez Andre Langevin, intr-un articol din presa timpului scris după o vizita in laboratorul de masinii de calcul al I.F.A. ocazie cu care l-a cunoscut pe inginerul Victor Toma, seful unui mic colectiv care se ocupa de construcsta primelor calculatoare electronice din tara relata:"Am remarcat indeosebi un tanar cercetator format la Institutul Politehnic Bucuresti,care dupa o munca perseverenta de informare si de conceptie a reusit sa obtina rezultate remarcabile in tehnica atat de speciala a masinilor de calculat. Cu experienta acumulata,cu o rabdare si un entuziasm demne de admirat,el a realizat etapa cu etapa o foarte moderna masina de calculat.Ea este,de altfel,prima masina de acest fel realizata in tările de democratie populara si se intelege,va aduce deosebite foloase Institutului de Fizica si celorlalte institute de cercetari din Romania".

In 1962,Profesorul Grigore Moisil vorbea si el in cuvinte emotionante despre Victor Toma:"Este meritul incontestabil al conducerii Institutului de Fizica Atomica de a fi inteles importanta constructiei de calculatoare electronice si de a fi sprijinit această problema.Este un semn de deosebita apreciere si recunoastere a meritelor incontestabile ale celui care a fost marele Profesor Horia Hulubei,directorul IFA,cel ce cu dragoste incuraja cautarile de inceput spunand:"Lasati-l pe Toma sa se ocupe de tinichelele lui".Datorită Academicianului Victor Toma si sub directa sa indrumare au fost realizate o serie de calculatoare electronice pe tuburi incepand cu CIFA-1 (aprilie 1957), CIFA-2 (1959), CIFA-3 (1960), CIFA-4 (1962) si apoi pe tranzistori CET-500 (1964) si CET-501 (1966).In sectia condusa de Victor Toma au fost realizate si calculatoarele CIFA-101 (1962) si CIFA-102 (1963).

Reputatia lui Victor Toma a depasit granitele tarii, fiind cel ce a condus la realizarea calculatorului Vitosha (1963), primul calculator electronic realizat in Bulgaria, o replică a calculatorului CIFA-3.In semn de recunostinta, Academia Bulgară inscrie numele sau in istoria tehnicii de calcul din aceasta tara. Din anul 1968, odată cu infiintarea ITC (Institutul de Tehnica de Calcul), Victor Toma isi desfasoara activitatea in acest institut, conducand o serie de proiecte materializate prin numeroase patente si publicatii. Prin Academicianul Victor Toma s-a scris una din paginile de aur ale istoriei Institutului de Fizica Atomica si ale tehnicii romanesti, istorie care consemneaza prioritati in domeniul constructiei de calculatoare, dezvoltarea IT si a comunicatiilor, precum si crearea unei scoli romanesti de analiza numerica si programare.