![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Primul model din serie a fost numit Junior (sau, mai rar, Junior-80) si a fost introdus in productia de serie in cursul anului 1985. Acesta fusese proiectat pentru utilizarea in diverse domenii: calcule stiintifice, planificare, finante-contabilitate, statistica, management, invatamant, proiectare asistata de calculator etc. Cu o fiabilitate mai ridicata decat a celorlalte microcalculatoare produsce de IEPER (TPD si TDF), Junior era un sistem compatibil CP/M, construit in jurul microprocesorului Z80 (2,5 MHz). Dispunea de patru canale de acces direct la memorie, prin intermediul unui controlor DMA tip Intel 8257, opt canale de ceas programabile (Z80-CTC la 2,5 MHz) si sistem de intreruperi vectorizate de tip dasy-chain, pe 8 nivele, implementat cu ajutorul circuitului Intel 8259. Avea 64 kB RAM si 2 pana la 16 kB EPROM.
Afisajul, monocrom, era posibil numai in mod text, fiind realizat cu circuitul Intel 8275. O fereastra de text continea 80×24 caractere, fiecare caracter fiind realizat pe 5×7 pixeli in cadrul unei matrici de 6×12 pixeli.
Controlorul Intel 8272 oferea posibilitatea cuplarii a maxim patru unitati de disc flexibil de 8 sau 5.25 inci. Dischete puteau fi formatate în simpla sau dubla densitate, cu sectorizarea informatiei in format compatibil IBM. Junior avea doua interfete seriale sincrone/asincrone (standard RS 232) si doua interfete paralele de 8 biti, programabile, la care se puteau cupla tastatura de tip ASCII sau EBCDIC si o imprimanta.
Toate aceste circuite formau unitatea centrala, care era alimentata cu o sursa in comutatie capabila sa furnizeze tensiunile de +5 V şi -12 V necesare.
Sistemul de operare al calculatorului Junior era compatibil CP/M versiunea 2.2 si continea rutinele BIOS pentru sistemul de interuperi, lucrul cu memoria, unitatile de disc flexibil, ceasul de timp real si interfetele seriale si paralele. Ca limbaje de programare, Junior avea un macroasamblor relocabil si un asamblor absolut, limbaje de nivel inalt cu biblioteca si compilator (FORTRAN, C, COBOL, PL/I, PASCAL), cu interpretor, compilator si biblioteca (BASIC), cu interpretor (FORTH) sau cu editor, compilator si depanator (TURBO PASCAL). Mai puteau fi instalate editorul de texte SUPERTEXT, baze de date (dBASE II, DataStar, Multiplan etc.), jocuri etc.
Desi putea lucra in cele mai diverse domenii, Junior a fost destinat in principal pentru crearea si exploatarea bazelor de date de dimensiuni mici si mijlocii si pentru introducerea datelor in diverse forme, in special in sensul emularii formatelor vechi gen cartela perforata. Editorul SUPERTEXT, conceput de IEPER si ITCI, permitea introducerea si manipularea de texte continand inclusiv caractere romanesti. De asemenea, Junior avea posibilitatea sa emuleze si terminale video de tip VT 100 sau VT 52.In 1987/1988 a fost lansat pe piata cel de-al doilea model al seriei, Junior XT, compatibil cu sistemele IBM PC/XT.
Calculatorul a fost conceput in jurul microprocesorului Intel 8086 (pe 16 biti), lucrand la o viteză de 4,77 MHz. Optional, Junior XT putea fi dotat cu un coprocesor matematic Intel 8087, util pentru cresterea vitezei operatiilor in virgula flotanta. In configuratia standard, calculatorul dispunea de 640 kB de memorie RAM, adaptor grafic CGA, controlor pentru discuri flexibile, o iesire pentru interfata paralela (pentru cuplarea imprimantei) si doua pentru interfata seriala, care folosea standardul RS 232.
Tastatura si monitorul erau separate de unitatea centrala, ca si in cazul calculatorului Junior. Din unitatea centrala faceau parte una sau doua unitati de disc flexibil de 5.25 inci, care puteau lucra cu dischete avand dubla densitate (360 kB) sau cvadrupla densitate (720 kB) si, optional, un hard disk de 5,15 inci sau 3,5 inci, avand o capacitate cuprinsa intre 20 si 70 MB. Monitorul livrat in configuratia standard era monocrom, dar faptul ca Junior XT avea adaptor CGA ii permitea acestuia sa afiseze imagini si pe monitoare color, in cel mult 16 culori si la o rezolutie maxima de 640×200 pixeli.
Compatibil cu modelul IBM PC/XT, calculatorul Junior XT putea rula orice program scris pentru acesta, inclusiv sistemele de operare MS-DOS sau PC-DOS. Acest model a fost conceput sa fie utilizat in aplicatii de birou (editoare de texte, baze de date), in management,in educatie, pentru jocuri etc. In plus fata de aceste domenii, Junior XT s-a dovedit util in proiectarea asistata de calculator, folosind programele specializate AUTOCAD, ORCAD, REDAC si altele. De asemenea IEPER a realizat un sistem grafic compus din echipamente productie proprie: calculatorul Junior XT, un plotter din familia PIF, conectat la unul din porturile seriale, si o imprimantă grafică model IMPACT, conectata la portul paralel.