BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

CALCULATOARELE aMIC

AMIC

Producător Institutul Politehnic Bucuresti (A. Petrescu, F. Iacob) / Fabrica de Memorii Timisoara

Tip: Microcalculator personal

An lansare :1982

Scos din fabricatie :1984

Procesor :Z80 (8080 doar ca experiment)

Variante -

Frecvenţa Procesor: 2,5 MHz

Memorie ROM 6 - 16 kB

Memorie RAM 16 - 48 kB (circuite dinamice 4116)

Memorie Video 8kB

Tastatura alfanumerica, 59 de taste dispuse „QWERTY”

Mod text 32 randuri / 30 coloane

Mod grafic 256 × 256 px

Culori Creat pentru televizoare alb-negru

Sunet Difuzor incorporat in tastatura

Porturi I/O 1 serial, 1 paralel

Periferice Interfata paralela programabila (imprimanta, joystick, contacte, led-uri etc.), Interfata seriala programabila (terminal de afisare, Modem, TTY, eventual alt calculator cu interfata seriala), Casetofon (viteza de transfer: 1600 bauds), Televizor (cablu coaxial), Floppy Drive

Sistem de Operare BASIC

Software Monitoare V0.1, V0.2, MATE, Z80-V0.0, DEST (un fel de sisteme de operare), Interpretor BASIC, AsaMBlor

Dimensiuni (L×l×g) 34,6×28×7 cm

aMIC a fost un microcalculator personal romanesc, produs ca model de laborator la Catedra de Calculatoare din Institutul Politehnic Bucuresti (IPB) de o echipa formata din profesorii Adrian Petrescu si Francisc Iacob, si introdus in fabricatia de serie la Fabrica de Memorii din Timisoara, in perioada 1983 - 1984.

Intre anii 1982 - 1983, echipa de la Catedra de Calculatoare din IPB a experimentat mai multe variante ale acestui microcalculator, folosind procesoarele 8080, Z80 si circuitele aferente acestora.

Microcalculatorul aMIC a facut parte din categoria calculatoarelor personale destinate acoperirii unei largi game de aplicatii, in conditiile unor performante ridicate (pentru perioada respectiva) si al unui cost relativ scazut. Produs in numeroase exemplare, aMIC a fost utilizat in cercetare, invatamant si o serie de aplicatii industriale.

La proiectarea si realizarea sa tehnologica s-au avut in vedere folosirea cu precadere a circuitelor integrate produse in Romania si a unor echipamente periferice din gama bunurilor de larg consum: televizoarele alb/negru si casetofoanele. De asemenea, s-a urmarit ca acest produs sa reprezinte un sistem deschis, din punctul de vedere al hardware-lui, software-lui si al aplicatiilor. Aceasta abordare a permis cuplarea unor periferice destinate cresterii performantelor si largirii gamei aplicatiilor: imprimanta (model MIM40 sElectromures), modem, inregistrator X-Y (un fel de imprimanta grafica), cuplor de proces, etc. Dezvoltarile software au avut in vedere extinderea si perfectionarea monitoarelor, asambloarelor, interpretoarelor si compilatoarelor de limbaje de nivel inalt deja existente pentru calculatoarele precedente.