![]() XHost |
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
Informatica romaneasca dupa 1989
Ca sa ne dam seama de situatia actuala a Romaniei, este suficient sa studiem statisticile EITO -European Information Technology Observatory, care constituie referinta in privinta statisticilor de tara in IT in Europa. EITO a publicat, pentru prima oara, o pagina de statistici dedicată Romaniei, abia in 2002, considerand pana in acel an Europa de Est din punct de vedere IT ca si cuprinzand doar Cehia, Ungaria, Rusia, Slovacia si Slovenia, desi in aceste tari, in anii 1970 erau in urma Romaniei. Aceasta pur si simplu pentru ca piata de calculatoare a Romaniei era pana in 2003 insuficient de dezvoltata incat sa devina subiectul datelor statistice mai fine.
Majoritatea firmelor de IT de succes de astazi, cu foarte rare exceptii, sunt firme care au aparut după 1990 si care s-au dezvoltat organic. Astazi, ICE Felix ,Fosta Fabrica de calculatoare, este in curs de privatizare, ICI ,Fostul Institut Central de Informatica, a devenit un fel de secretariat al Guvernului, nefiind privatizat, ITC este unul din putinele exemple de fost Institut de Cercetare care si-a gasit un drum, nefiind inca privatizat.
Informatica nu a fost o prioritate la începutul anilor 1990. In momentul in care informatica a început să devina interesanta, infrastructura Romaniei devenise deja invechita. Prima prioritate a Romaniei a fost adaptarea infrastructurii la noile tehnologii, Romania continuand sa devina, din punct de vedere al consumului, o tara dominata de achizitii de hardware, fata de tarile dezvoltate, in care informatica este dominata de achizitiile de software si servicii.
Peisajul industriei IT din Romania numara peste 5 000 de companii. Nume mari din domeniu au investitii in Romania. Alcatel are la Timisoara, in fosta Fabrica de Memorii, o puternica echipa de dezvoltare software, care numara peste 400 de specialisti in domeniul telecomunicatiilor si mai ales telefoniei mobile. Motorola are un centru de cercetare-dezvoltare la Bucuresti. Siemens Automotive are la Timisoara un puternic centru de dezvoltare software pentru industria auto. La nivelul anului 2004, cifra de afaceri a indistriei romanesti de software si servicii a fost de aproximativ 700 milioane de dolari. Numarul angajatilor in domeniu este de 25 000, iar al firmelor de aproape 9 000.
Exportul industriei romanesti de software, desi e vorba de servicii de dezvoltare la comanda, este de peste 5 ori mai mare decat reuseste aceeasi industrie sa produca pentru piata romanesca.
In anul 2003, Microsoft a cumparat tehnologia antivirus RAV de la compania romanească GeCAD. Tranzactia a fost evaluata la 10-20 milioane USD. A fost un eveniment pentru industria romaneasca de IT, fiind prima achizitie de mare prestigiu de inalta tehnologie care functionează in Romania dupa 1990. Exporturile de software si servicii ale companiilor romanesti s-au cifrat in 2002 la 130 milioane de euro, din care vanzarile de licente au reprezentat 4-5 %.